Momentul perfect pentru a cumpăra un laptop

Care este cel mai bun moment pentru a cumpăra un laptop?

Nimic nu provoacă remușcări cumpărătorului, precum a-și vedea laptopul pe care l-a cumpărat luna trecută cu 4000 de lei să fie luna aceasta 3000 de lei la ofertă.  Este la fel de neplăcut să cumperi un laptop Dell XPS 13 în august, iar Dell să lanseze un model nou, mult mai rapid și avansat în septembrie. Prețul tuturor laptopurilor scade inevitabil în timp, iar modelele noi apar periodic. Așadar, când este cel mai bine să cumperi un laptop ? Răspunsul depinde de cât de bună este oferta și de circumstanțe.

Ce trebuie să știi?

Momentul cel mai bun pentru a cumpăra un laptop este atunci când chiar ai nevoie de el. Dacă laptopul pe care îl ai în prezent s-a defectat, ai nevoie de performanță sporită pentru muncă sau jocuri sau este primul computer al unui copil, nu ai de ce să amâni achiziția. Dacă totuși ai un laptop competent dar mai vechi și ai de gând să îl înlocuiești în viitorul apropiat, poate ar fi mai bine să nu cheltui banii chiar acum pentru a beneficia de o tehnologie mai noua în viitor dacă aștepți strategic.

MacBook

Apple își reînnoiește gama de laptopuri o data pe an, dar compania nu lansează noile modele în aceeași perioada a fiecărui an, așadar nu urmărește un program regulat.  Spre exemplu, cel mai recent model MacBook de 12 inch a fost lansat în luna mai, iar în noiembrie au lansat un nou MacBook Pro de 13 inch și altul de 15 inch. MacBook Air de 13 inch nu a mai fost îmbunătățit deloc timp de 2 ani la rând.

Noile MacBook Pro au fost lansate în toamna anului trecut și nu vor avea parte de o reîmprospătare până anul viitor, iar MacBook 12 a fost lansat în primăvara anului precedent. Indiferent când vor fi lansate, analiștii se așteaptă ca noile modele să aibă mai multă memorie RAM, o generație mai nouă de procesoare Intel și un design revizuit. Laptopurile Apple foarte rar sunt la reduceri masive așa că sunt slabe șansele ca prețul să scadă în viitorul apropiat.

Concluzia: Cumpără acum.

Când sunt reduceri la laptopuri și când apar modele noi?

Ceilalți mari producători de laptopuri lansează modele noi de 3 ori pe an: perioada back-to-school sau înapoi la școală (iunie până în august), perioada sărbătorilor de iarnă (din septembrie până în decembrie) și primăvara (din februarie până în aprilie). Noile modele încep să fie livrate la începutul acestor perioade de timp. Cele mai bune oferte tind să apară totuși în lunile iulie-august și noiembrie-decembrie, care sunt exact la apogeul pregătirii începerii școlii sau al sărbătorilor de iarnă.

Deloc surprinzător, poți găsi printre cele mai mici prețuri din tot anul la sfârșitul anului în curs, când toată lumea este ocupată să cumpere cadouri pentru membrii familiei sau pentru ei înșiși.

Spre exemplu, Apple MacBook de 12 inch (Core i5, 256GB SSD) a pornit de la prețul de 7399 lei în octombrie, a urcat la 8599 în noiembrie, înainte de a scădea până la 7899 lei în decembrie, când a rămas la acest preț până în martie anul următor.

Din nefericire, nimeni nu poate garanta că produsul pe care îl dorești va fi mai ieftin în august sau decembrie decât a fost în aprilie. Totuși, poți găsi un model mai nou la același preț.

În 2015, Dell nu a oferit reduceri semnificative la modelul XPS 13, unul dintre cele mai populare produse, indiferent de sezon. Totuși, în toamna 2016, Dell a împrospătat modelul premium cu o nouă generație de procesoare Intel din generația a 7-a, o baterie mărită și o placă de rețea mai rapidă, acestea adunate oferind performanțe sporite și autonomie cu 2 ore mai crescută. Modelele noi se comercializează la același preț cu predecesoarele lor, în timp ce modele cu un an mai vechi nu mai sunt disponibile.

Concluzia: Vei găsi oferte mai bune în perioada iulie – august și noiembrie – decembrie, iar modelele noi se lansează la început de primăvară, în toiul verii și toamna.

Procesoarele Intel și plăcile video Nvidia dau startul modelelor noi în industrie

Deși producătorii de PC-uri au tendința să lanseze produse noi de 3 ori în cursul unui an, în mod normal nu scot un model revizuit (refreshed) decât o dată pe an. Laptopurile business în particular, pot rămâne neschimbate în piață chiar și 18 luni. Cele mai multe modele noi lansate coincid cu lansările generației noi de procesoare Intel, deoarece producătorii vor pe laptopuri cea mai nouă tehnologie pentru clienții lor cât mai repede.

Intel începe livrarea noilor serii de procesoare de obicei în luna septembrie, iar majoritatea producătorilor lansează modele noi toamna. Producătorul de cipuri lansează versiunile de gaming și business la începutul anului care urmează, așa că fanii jocurilor trebuie să aștepte câteva luni în plus.

Dacă laptopul care îți place nu este disponibil cu ultima versiune de procesor, poate ar fi mai bine să aștepți. Poți să îți dai seama dacă folosește cel mai nou model de procesor după prima cifră seria de 4 cifre a acestuia. Spre exemplu i5-6300u (6 = 2016 Sky Lake) sau i5-7200u (7 = 2017 Kaby Lake) și așa mai departe.

În lumea laptopurilor de gaming, lansarea modelelor revizuite ale plăcilor video sunt mult mai importante decât lansarea de procesoare noi. În august 2016, Nvidia a lansat noua serie “Pascal” care poartă numere începând cu 10 (ex: GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080). Producătorii de laptopuri cum sunt Alienware, Asus, MSI au început să includă aceste modele noi de plăci video din noua gamă care oferă performanțe semnificativ mai mari decât seria precedentă Nvidia 900 (GTX 960, 970 și 980).

Sunt și cazuri în care îmbunătățirile pe partea de performanță și autonomie apărute de la o generație la alta nu aduc schimbări semnificative (exemplu procesoarele Intel generația 7 versus generația 6), așa că un model nou poate de multe ori să nu fie cu mult mai rapid decât precedentul. Totuși, producătorii de laptopuri folosesc includerea de procesoare noi ca o scuză pentru a lansa un laptop mai ușor sau cu alte îmbunătățiri cum ar fi un display cu o rezoluție mai ridicată, un SSD mai rapid sau porturi noi. Porturile Thunderbolt pe Lenovo Thinkpad 2017, spre exemplu, permit conectarea sursei de alimentare, monitoare duale și periferice de mare viteză prin intermediul unui singur cablu.

De cele mai multe ori, apariția unui model nou de procesor duce la lansarea unei serii noi de produse, cum este spre exemplu laptopul super-slim Asus ZenBook 3, care a fost lansat o data cu generația Kaby Lake de procesoare. În alte cazuri, duce la schimbări majore de design a modelelor  actuale așa cum s-a întâmplat cu Alienware 13 o dată cu trecerea la Pascal. Poate nu îți dai seama dacă te uiți la el, dar Lenovo Thinkpad T470 care include Kaby Lake, este cu 113 grame mai ușor decât generația anterioară T460.

Concluzia: Așteaptă apariția noii versiuni de procesor dacă laptopul tău nu o include pe cea mai recentă.

Modelele mai vechi de multe ori nu se ieftinesc

Te-ai aștepta să vezi reduceri mari la produsele vechi după lansarea unui model nou, dar de multe ori producătorul scoate vechile produse de pe piață fără să mai ofere posibilitatea unui discount. Poți avea noroc să găsești un magazin care încă mai vinde modelul de anul trecut, dar poate costa mai mult decât cel nou lansat.

Spre exemplu, o configurație pentru laptopul de gaming MSI GT72 Dominator Pro s-a lansat în octombrie 2014 la prețul de 8700 lei, dar în august 2015 a fost redus la 7199. După ce a apărut versiunea mai nouă cu un procesor mai rapid, prețul vechiului model a sărit la 9999 lei, în timp ce modelul nou costă 8400 lei.

Există și câteva excepții notabile care au apărut în momentul în care producătorul încă ține modelul vechi în fabricație, dar la un preț redus. Spre exemplu, Microsoft a scăzut prețul la Surface Pro 3 cu 400 lei după lansarea modelului mai nou, Surface Pro 4.

Cum să îți dai seama dacă ai prins o ofertă bună

În oricare perioadă de reduceri te-ai situa, decembrie, august sau aprilie, este dificil să îți dai seama dacă oferta pe care o vezi este chiar una bună sau doar un mic discount de la prețul inițial pe care l-ar avea laptopul în mod normal. Îți propun câteva metode prin care îți poți da seama:

Folosește o aplicație de istoric al prețurilor: Aceste aplicații țin evidența schimbărilor de preț pe care le are un produs pe perioada unui an și în acest mod îți poți da seama dacă prețul se afla la minimul de până atunci.  Extensia Pricy pentru browserul Chrome îți oferă un raport cu istoricul prețului unui produs pe site-ul pe care te afli în acel moment, dar și o listă de prețuri ale altor site-uri concurente. Spre exemplu, este posibil ca pe Flanco.ro produsul să se afle la prețul minim pe care l-a avut până acum, dar pe Emag.ro să fie chiar mai redus de atât, beneficiind de o altă promoție.

Vizitează un agregator de oferte. Aceste site-uri sunt la curent cu toate reducerile ce au loc în piață. Cele mai cunoscute din România sunt price.ro și compari.ro, dar poți vizita și site-uri internaționale cum sunt techbargains.com și bensbargains.net.

Să aștepți sau să nu aștepți?

În momentul în care ești indecis dacă vrei să cumperi sau să mai aștepți, trebuie să iei în considerare în același timp prețul dar și faptul că modelul pe care îl dorești va dispărea de pe piață după un timp. În ceea ce privește prețul, sunt șanse mai mari să prinzi oferte în perioada anterioară back-to-school (începerii școlii), dar nu ai nicio garanție că produsul pe care îl dorești va fi mai ieftin în acea perioadă decât astăzi și va trebui să aștepți mult pentru a te convinge.

Dacă îți faci griji că noul tău laptop va fi depășit la scurt timp după ce l-ai cumpărat, răspunsul depinde de alegerea brand-ului și a modelului pe care îl dorești. Fanii Apple care iau în considerare achiziția unui  MacBook Pro, nu ar trebui să aibă mari așteptări că va apărea un model nou până în toamna anului respectiv, iar cei care își doresc un MacBook de 12 inch pot aștepta până în primăvara anului următor pentru a apărea un model nou.

Dacă ești în căutarea unui laptop standard, cel mai bun moment al anului este toamna. Dacă ai nevoie de un laptop business, cel mai bine este să fii la curent cu lansarea noii generații de procesoare din fiecare an și să alegi cea mai noua tehnologie. Perioada perfectă pentru un laptop de gaming este chiar după lansarea anuală a noii generații de plăci video care cu siguranță va include și cea mai nouă generație de procesoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.