Ghid de porturi și adaptoare pentru laptop sau PC

Conectivitatea are un rol important în momentul în care folosești un laptop. Îți prezint un ghid al porturilor pe care le poate conține un laptop, dar și cablurile și adaptoarele de care ai nevoie pentru a conecta dispozitivele între ele.

Computerele din prezent conțin o mare varietate de porturi,  de la tradiționalul USB la cele mai recente standarde, USB Type-C sau Thunderbolt 3. Chiar dacă ești familiar cu conectorii cei mai des întâlniți, poate fi complicat să îți dai seama de ce cabluri sau adaptoare ai nevoie pentru a conecta dispozitivul tău la un monitor, TV, rețea sau periferic.

Porturile sunt importante atunci când urmează să îți cumperi un laptop nou, un 2-în-1 sau un PC. Dacă ai nevoie sa conectezi un anumit dispozitiv repede, e avantajos să ai acel conector deja prezent pe device-ul tău, iar dacă nu îl ai, e folositor să știi ce fel de adaptor ai nevoie pentru a face conexiunea cu sistemul tau. Am creat această listă de porturi împreună cu tipul lor și prețurile lor, pentru a ști de ce ai nevoie în momentul în care nu ai conectorul separat deja inclus în device-ul tău.

Mufa audio de 3.5mm
Supranumită și mufă de căști

Cea mai des întâlnită mufă audio din lume, cea de 3.5mm, este prezentă în majoritatea computerelor, tabletelor și telefoanelor și la ea poți conecta majoritatea căștilor cu fir din lume sau a boxelor. În timp ce unele dispozitive mai vechi au 2 mufe audio pentru microfon și ieșire audio, aparatura mai recentă le încorporează pe ambele în același port. În ultimii ani, câțiva producători de telefoane mobile, inclusiv Apple la modelul iPhone 7, au înlăturat această mufă.

Adaptoare necesare: Dacă dispozitivul (ex. laptopul) tău nu are o mufă de 3.5mm, îți poți cumpăra o pereche de căști cu USB, sau atașezi un dispozitiv bluetooth, sau îți cumperi un adaptor. Dacă folosești un iPhone, ai nevoie de un cablu adaptor de la Lightning la mufa audio de 3.5mm, sau căști cu mufă Lightning. Dacă ai un telefon cu USB Type-C, vei avea nevoie de un adaptor de la Type-C la mufă de 3.5mm sau căști cu mufă Type-C.

Ethernet
Mai este cunoscut ca: RJ-45, Gigabit Ethernet, 10/100 Ethernet

Această mufă este des întâlnită pe laptopurile de business sau pe computere personale și îți permite conexiunea directă cu rețele pe fir. Atât timp cât Wi-Fi este în continuă îmbunătățire, alternativa de a te conecta la rețea prin fir este foarte bună, mai ales când ești la un hotel sau altă locație unde semnalul este foarte slab. Mai este cunoscută ca “Gigabit Ethernet” sau “10/100 Ethernet”, dar toate laptopurile moderne și PC-urile care au acest port, operează la o viteză de până la 1Gbps, indiferent cum sunt denumite.

Adaptoare necesare: Dacă nu ai un port Ethernet inclus, îți poți cumpăra un adaptor de la USB la Ethernet de aici. Se găsesc adaptoare pentru USB clasic Type-A, dar și pentru USB Type-C. De asemenea, beneficiezi de port Ethernet dacă îți conectezi laptopul la un docking.
HDMI

Acest port este cel mai cunoscut pentru conectarea la un televizor, dar este prezent și pe majoritatea monitoarelor sau a proiectoarelor. În funcție de puterea plăcii video a laptopului tău, portul HDMI (high-definition multimedia interface) poate transmite semnal video la o rezoluție maximă 4K. Un port HDMI poate transmite semnal la un singur monitor. Portul HDMI transmite și semnal audio împreună cu cel video, așa că dacă monitorul sau televizorul tău are boxe, vei auzi și sunet.

Dacă PC-ul tău are ieșire HDMI, dar monitorul la care vrei să îl conectezi are intrare DVI, poți face conversia de la unul la altul printr-un adaptor. În timp ce majoritatea laptopurilor au portul HDMI la mărime normală, există câteva laptopuri superslim care au inclus un conector mini HDMI. Acesta este puțin mai mic și adaptoarele pentru el sunt mai greu de găsit dar nu imposibil.

Adaptoare necesare: Dacă ai nevoie să conectezi la DVI, un adaptor de la HDMI la DVI costă până în 50 lei. Pentru aproximativ 100 lei poți găsi un adaptor de la USB Type-C la HDMI, asta te ajută numai dacă portul tău Type-C suportă semnal video.

Dacă ai nevoie de o conexiune de la portul HDMI al laptopului la un monitor cu port DisplayPort, o să ai nevoie de un adaptor puțin mai scump, care are nevoie și de alimentare (conector activ). Cablurile de la DisplayPort la HDMI fără alimentare nu funcționează. Vezi aici lista completă de adaptoare HDMI și prețuri.

DisplayPort / mini DisplayPort

DisplayPort este cel mai avansat standard în ceea ce privește conexiunea cu un monitor, având abilitatea să transmită semnal video cu rezoluția 4K la 60 Hz, sau până la 3 monitoare Full HD prin același port (folosind un hub/splitter sau dock). Laptopurile care au DisplayPort îl folosesc fie pe cel în mărime normală, cel mic mini DisplayPort, sau emit semnalul DisplayPort prin intermediul portului USB Type-C.

Marea majoritate a monitoarelor și televizoarelor nu au conector DisplayPort, dar poți transmite semnal video prin cablul standard HDMI ajutat de un adaptor care costa în jur de 50 lei. Asemănarea dintre DisplayPort și HDMI este că ambele pot transmite semnal audio și video prin același cablu.

Adaptoare necesare: Dacă vrei să transmiți semnal video de la un conector mini DisplayPort spre mai multe monitoare, vei avea nevoie de un hub multi-stream care poate costa între 150 și 300 lei și are nevoie de alimentare separată. Un cablu adaptor de la USB Type-C la DisplayPort sau micro DisplayPort la DisplayPort normal, costă cel puțin 50 lei. Vezi aici lista completă de adaptoare DisplayPort.

DVI
Mai este cunoscut și: DVI-D, DVI-I, Dual-Link DVI

În timp ce pe un laptop nu o să întâlnești niciodată un port DVI (digital visual interface), acest port este prezent pe aproape toate monitoarele cu o rezoluție cel puțin full-HD și pe aproape toate calculatoarele personale. De multe ori, intrarea DVI va fi principala alegere a producătorilor de monitoare de buget sau mediocre, care au doar intrări DVI sau VGA. Din fericire, se găsesc adaptoare care fac posibilă tranziția între porturile HDMI sau DisplayPort si DVI.

Conexiunea DVI poate suporta o rezoluție maximă UXGA 1920 x 1200 la 60 Hz, rata standard de refresh, dar pentru un monitor 2K sau 4K, este nevoie de încă o conexiune (dual-link DVI). Majoritatea stațiilor docking conțin cel puțin un port DVI.

Adaptoare necesare: Un cablu adaptor de la HDMI la DVI costă până în 40 lei, iar unul de la DisplayPort la DVI poate costa până în 50 lei. Cablul adaptor de la DVI la VGA costă 25 lei, dar un adaptor de la VGA la DVI este foarte costisitor şi complicat de realizat. Stațiile docking care pot transmite semnal la 2 monitoare prin DVI costă în jur de 400 lei. Vezi aici lista completă de adaptoare DVI.

Cititor de carduri microSD
Mai este numit şi: slot card microSD, cititor microSDHC, microSDXC

Acest slot citește carduri foarte mici microSD, folosite și în industria telefoanelor smart pentru a extinde capacitatea de stocare a acestora. În cazul în care laptopul sau tableta ta are o capacitate limitată de stocare, acest tip de card relativ ieftin (100 lei de 64 GB) te poate ajuta. Pe un astfel de card se pot instala chiar și aplicații Windows sau un sistem de operare. Vezi aici lista completă de carduri microSD.

Adaptoare necesare: Dacă laptopul tău nu este prevăzut cu un slot de card microSD, te poți folosi de un adaptor extern microSD pe USB care costa în jur de 50 lei.

Cititor de carduri SD
Mai este cunoscut şi ca: cititor de carduri 3-în-1, 4-în-1, 5-în-1 sau SDHC

Acest tip de slot este folosit pentru a citi carduri de memorie folosite la camere digitale. Dacă ai nevoie în mod regulat să transferi fotografii din camera ta DSLR sau mirrorelss în laptop, e un mare avantaj să folosești acest port deja inclus în configurația lui. Vezi aici lista completă de carduri SD.

Adaptoare necesare: Dacă laptopul tău nu are inclus un cititor de carduri SD, poți folosi adaptoare de tip USB la 40 lei.

USB / USB Type-A
Mai este cunoscut ca: USB clasic

USB-ul (universal serial bus) este de departe cel mai cunoscut conector pentru laptop sau PC. Portul USB are o formă simplă, dreptunghiulară. În funcție de configurație, acesta poate avea viteze USB-2.0 sau USB-3.0. Mai jos sunt mai multe tipuri de porturi USB.

La un port USB poți conecta o multitudine de periferice, de la tastaturi și mauși la imprimante și adaptoare pentru conexiune la internet. Portul USB clasic un are standard video, dar monitoarele se pot conecta folosind un docking sau un adaptor cu tehnologie DisplayLink.

USB Type-B

Acest tip de USB nu se găsește pe niciun computer, dar multe hub-uri sau imprimante îl folosesc pe post de port de intrare. Aceste dispozitive folosesc un cablu dedicat USB Type-A–to–Type-B, care de obicei vine cu dispozitivul respectiv.

USB Type-C
Mai poate fi cunoscut ca: USB-C

Acest port USB subțire este conectorul viitorului, deja fiind disponibil pe numeroase gadget-uri și va înlocui porturile USB Type-A, USB Type-B și microUSB. Acest port este mult mai subțire decât cel clasic și încape chiar și pe laptopurile foarte subțiri ca MacBook 12-inch și Asus ZenBook 3. De asemenea, este reversibil, așa că nu trebuie să îți mai faci griji că îl conectezi invers.

USB Type-C suportă un număr mare de standarde, dar nu toate oferă aceeași funcționalitate. Type-C poate transfera fișiere la viteze USB 3.1 de generație 1 (5 Gbps) sau de generație 2 (10 Gbps). Poate suporta USB Power Delivery (USB-PD), ca să îți poți încărca laptopul prin el. De asemenea, poate transmite semnal DisplayPort sau poate opera ca port Thunderbolt.

Producătorii indică compatibilitatea cu USB 3.1 de generația a 2-a cu un logo “SS 10” sau opțiunea de încărcare cu un simbol de baterie. De asemenea, dacă lângă portul USB este simbolizat un fulger, asta înseamnă că acel port este și Thunderbolt 3 și poate suporta cele mai mari viteze de transfer precum și ieșire video.

Adaptoare necesare: Dacă folosești un port clasic USB Type-A și ai nevoie să te conectezi la un slot USB Type-C, vei avea nevoie de un adaptor care costă sub 10 lei. Vezi aici lista completă de adaptoare USB Type-C.

USB 2.0
Mai este cunoscut ca: USB 2

Capabil de a transfera date la o viteză de până la 480 Mbps, USB 2.0 este viteza cea mai comună a USB-ului și funcționează eficient cu majoritatea perifericelor. Un port USB 2.0 poate veni într-o varietate de forme, inclusiv tip A (dreptunghiular), tip B (pătrat), mini sau micro USB. Pe laptopuri și desktopuri, un port USB 2.0 va fi întotdeauna Tip-A, în timp ce pe tablete și telefoane va fi probabil micro USB.

USB 3.0
Mai este cunoscut ca: SuperSpeed USB (SS), USB 3

Excelent pentru hard disk-uri externe, SSD-uri și stații de andocare de înaltă rezoluție, USB 3.0 are o rată de transfer maximă de 5 Gbps, de peste 10 ori mai mare decât cea a predecesorului său USB 2.0. Porturile USB 3 sunt automat compatibile cu cablurile și dispozitivele USB 2.0.

Porturile USB 3 ale unui computer utilizează un conector dreptunghiular de tip A și de obicei nu pot fi deosebite de omologii lor mai vechi. Uneori aceste porturi SuperSpeed vor avea o culoare albastru deschis sau un mic logo “SS” alături de ele pentru a indica viteza lor de transfer mai mare, dar nu întotdeauna.

USB 3.1 Gen 1
Mai este cunoscut ca: USB 3.1

USB 3.1 gen 1 este un protocol de conexiune care are aceeași viteză de 5 Gbps ca și USB 3.0, dar funcționează numai pe porturile USB de tip C. Este compatibil cu dispozitivele USB 3.0 și USB 2.0, cu condiția ca cablul dvs. să treacă de la tipul C la conectorul corespunzător. Dispozitivele USB 3.1 pot suporta alimentarea prin USB, ceea ce le permite să primească sau să trimită energie de până la 100 de wați, suficient pentru a încărca majoritatea laptopurilor.

Adaptoare necesare: Un port USB 3.1 trebuie să utilizeze un conector de tip C, deci necesită fire standard de tip C.

USB 3.1 Gen 2
Mai este cunoscut ca: USB 3.1, USB SuperSpeed+, USB SuperSpeed 10Gbps

USB 3.1 Gen 2 este la fel ca USB 3.1 gen 1, dar cu dublă capacitate de transfer, transferând date cu până la 10 Gbps. Este compatibil cu adaptoarele USB necesare: USB 3.1 Gen 2 necesită un conector de tip C, dar pentru a o obține la viteză maximă, trebuie să folosești un cablu evaluat la 10 Gbps. Cablurile încep de la aproximativ 70 lei.

Micro USB
Mai este cunoscut ca: Micro-B

Acest port mic este conectorul de încărcare preferat pentru smartphone-uri și tablete cu putere redusă, dar probabil că nu îl veți vedea pe un laptop sau un desktop. Porturile clasice micro USB suportă viteze USB 2.0 (480 Mbps), dar există câteva dispozitive, majoritatea hard discuri externe, care au porturi micro USB 3.0 care au niște pini în plus și oferă rate de transfer mai rapide. Cu toate acestea, puteți utiliza fire și conectori micro USB 2.0 în porturile micro USB 3.0.

Adaptoare necesare: Pentru a conecta telefonul la laptop sau tableta la încărcătorul USB, vei avea nevoie de un cablu de la USB Type-A–to–micro USB, care costă în jur de 20 lei. Un cablu de la Type-C–to–micro USB poți găsi sub 50 lei.

Mini USB
Mai este cunoscut ca: Mini-B

Mult mai puțin comun decât microUSB, mini USB este ușor mai mare se regăsește pe unele hard disk-uri externe, controlori de joc (de exemplu, controlorii PS3) și alte accesorii. Nu veți vedea porturi mini USB pe nici un computer, tabletă sau telefon, dar puteți obține cu ușurință un cablu care merge de la tip-A, de tip C sau micro USB la mini USB.

Adaptoare: Un cablu Type-A la mini USB costă în jur de 20 lei, unul Type-C la mini USB în jur de 40 lei, iar un adaptor de la micro USB la mini USB mai puțin de 20 lei.

Thunderbolt 3
Mai este cunoscut și ca: Thunderbolt

Portul Thunderbolt facilitează cea mai rapidă conexiune de pe piață în momentul de față, având o rată de transfer de până la 40 Gbps, de 4 ori mai rapidă decât cea mai rapidă conexiune USB (USB 3.1 gen 2). Acest standard ultra rapid permite transmiterea de semnal video la 2 monitoare 4K în același timp, deoarece un port Thunderbolt poate trimite 2 semnale DisplayPort. Unele laptopuri de generație nouă permit conectarea unei plăci grafice externe prin intermediul portului Thunderbolt 3, oferind astfel performanțe video uimitoare, imposibil de atins doar prin intermediul laptopului, unul dintre motive fiind grosimea redusă a acestuia.

Toate porturile Thunderbolt 3 folosesc conexiunea USB Type-C și au și rolul de porturi USB Type-C, permițând conectarea unui mare număr de periferice USB, dar și încărcarea laptopului in același timp.

Înainte de Thunderbolt 3, care a apărut pe laptopuri la finalul anului 2015, a existat standardul Thunderbolt 2 și Thunderbolt 1, dar a fost folosit de foarte puține sisteme.  Prin intermediul unui cablu adaptor, poți conecta computer-ul cu Thunderbolt 3 la alte dispozitive Thunderbolt.

Adaptoare necesare: Un cablu Thunderbolt 3 poate fi cumpărat la prețul de sub 100 lei, dar asigurați-vă că ați citit specificațiile înainte de a cumpăra. Nu toate cablurile Thunderbolt pot garanta viteza de 40 Gbps, unele având un transfer de maximum 20 Gbps. Stațiile de andocare Thunderbolt 3, permit conectarea unei varietăți de monitoare și periferice, pentru aproximativ 800 lei. De asemenea, puteți utiliza orice cablu USB de tip C, dock sau dispozitiv cu un port Thunderbolt 3.

VGA

Bunicul porturilor de transfer video, VGA (video graphics array), datează din anul 1987, dar este foarte folosit chiar și pe monitoare și proiectoare din zilele noastre. Totuși, din cauză că dispune de un conector mare cu 15 pini, nu mai este de găsit pe laptopurile slim din prezent sau PC-uri. Acesta este un tip de conexiune analog, ce duce la pierderi de semnal în cazul cablurilor mai lungi, iar rezoluția maximă transmisă este de 1920 x 1200 pixeli.

Adaptoare necesare: Nu poți transforma semnalul VGA în alt tip de semnal, dar poți conecta orice tip de standard video (DVI, DisplayPort, HDMI) la un monitor cu intrare VGA prin intermediul unui adaptor ieftin sau un cablu. De regulă, acestea se găsesc la un preț de 50 lei. Vezi aici lista completă de adaptoare VGA și prețuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.