Ghid de cumpărare al unui laptop: 10 pași esențiali

Îți prezint un ghid de cumpărare al unui laptop format din 10 pași esențiali care trebuie luați în considerare 

Un laptop trebuie să fie destul de compact astfel încât să îl poți transporta cu tine, dar în același timp destul de versatil pentru a rula aplicațiile de care ai nevoie. Un laptop este device-ul perfect pentru a duce la capăt o muncă serioasă, sau pe care te poți juca acasă sau atunci când ești în deplasare. Tabletele și telefoanele mobile sunt foarte răspândite, dar majoritatea oamenilor realizează că editarea unei lucrări, vizualizarea de clip-uri sau gaming-ul sunt mai potrivite pentru un laptop. Așadar, ce tip de laptop ar trebui să îți cumperi?

Există o varietate mare de mărimi, configurații și prețuri, lucruri care fac alegerea unui laptop o provocare. De aceea trebuie să îți dai seama care sunt nevoile tale. Pentru a face alegerea corectă, trebuie doar să urmezi pașii următori.

1. Ce sistem de operare preferi: Windows, Mac sau Chrome OS ?

Această întrebare nu este una ușoară, mai ales dacă nu ești familiar cu Mac-urile sau PC-urile, dar în cele ce urmează vom avea o vedere de ansamblu asupra punctelor forte, dar și asupra minusurilor fiecărei platforme, iar asta ar trebui să te ajute sa te hotărăști.

Marea majoritate a laptopurilor vin cu unul dintre cele 3 sisteme de operare: Windows, Chrome OS sau MAC OS X (doar pentru MacBook). Alegerea platformei ține de preferința fiecăruia, iar mai jos este un sumar a ceea ce oferă fiecare în parte.

Windows 10

Cel mai flexibil sistem de operare, Windows este cel mai răspândit dintre cele 3. Laptopurile cu Windows se răspândesc pe o plajă mare de prețuri, începând cu 200 euro pana la câteva mii de euro și oferă o arie mare de opțiuni precum touchscreen, cititor de amprentă sau doua placi video. Windows 10 este versiunea cea mai recenta a sistemului de operare de la Microsoft și conține numeroase îmbunătățiri față de Windows 7 și 8 cum ar fi opțiunea de a trece din modul desktop în modul tabletă, un meniu Start redesenat cu titluri live și asistentul digital Cortana. De la lansare, în anul 2015, Windows 10 a mai primit o serie de îmbunătățiri. De aici poți cumpăra o licență Windows 10.

Apple MacOS Sierra

Cel mai nou sistem de operare al celor de la Apple, MacOS Sierra este prezent pe toate MacBook-urile noi. În linii mari, platforma oferă funcționalități similare cu Windows 10, dar cu schimbări ce țin de interfață, astfel spre deosebire de meniul Start din Windows, pe MacOS avem toate aplicațiile așezate în partea de jos a ecranului. În locul asistentului digital Cortana, Mac utilizează Siri care poate face plăți prin Apple Pay, poate apela sau trimite mesaje de pe telefon sau poate debloca laptopul prin intermediul ceasului Apple Watch. Totuși, niciun MacBook nu are touchscreen.

Chrome OS

Acest sistem de operare se găsește pe laptopurile de buget redus, asa-numite Chromebook-uri, cum ar fi Lenovo 100S Chromebook. Sistemul de operare de la Google este simplu de utilizat și sigur, dar limitat în funcționalități. Interfața se aseamănă cu cea de la Windows, având un meniu cu aplicații, un desktop și posibilitatea de a muta ferestrele, dar aplicația principală pe care o vei folosi este browser-ul Chrome. Marele minus constă în faptul că majoritatea aplicațiilor se pot folosi doar online fiind web-based, iar utilizarea Chromebook-ului neconectat la internet făcându-le aproape inutile.

Totuși, dacă ai nevoie de un laptop doar pentru a vizualiza pagini de internet, pentru a verifica e-mail-uri și a utiliza rețelele sociale pentru chat, Chromebook-ul rămâne cel mai ieftin, este foarte portabil și are o autonomie a bateriei foarte mare. Google are suport și pentru aplicații Android, astfel poți instala aplicații din Google Play pe laptop.

2. Îți dorești un laptop 2-în-1 ?

În prezent, tot mai multe laptopuri fac parte din categoria de 2-în-1, adică device-uri care se pot transforma din modul tradițional de laptop cu capac rabatabil în mod tabletă  sau alte moduri cum ar fi “cort” sau “stand”. În general, acestea sunt de 2 tipuri: detașabile – cu ecrane care se desprind de partea de tastatură și laptopuri flexibile cu balamale care le permit să se rotească la 360 grade. Marea majoritate a acestor sisteme pot îndeplini mai mult un scop din cele 2, cele cu balamale flexibile fiind în primul rand laptopuri, pe când cele cu ecran detașabil pot oferi o experiență superioară, de tabletă. Dacă nu vezi beneficiul în a folosi notebook-ul pe post de tabletă, vei obține un raport mai bun preț-performanță și productivitate mai mare cu un laptop tradițional cu “clapetă”. Modelele de aici s-ar putea să îți placă.

Dacă te-ai hotărât că vrei un 2-în-1, reține faptul că modelul care se rotește la 360 grade oferă o autonomie mai mare decât cel cu ecran detașabil.
3. Alege dimensiunea potrivită

Înainte de a te uita la specificații sau prețuri, trebuie să te hotărăști cat de portabil vrei să fie laptopul tău. Laptopurile sunt diferențiate după următoarele dimensiuni ale display-ului:

Între 11 și 12 inch: Cele mai subțiri și cele mai ușoare laptopuri au display-uri de 11-12 inch și cântăresc între 1.2 kilograme și 1.7 kilograme. Vezi aici lista de laptopuri sub 12 inch disponibile și prețurile lor actualizate.

Între 13 și 14 inch: Oferă cel mai bun echilibru între portabilitate și practicabilitate, mai ales dacă alegi un laptop care cântărește mai puțin de 2 kilograme. Vezi aici lista de laptopuri sub 14 inch disponibile în stoc precum și prețurile lor.

Cea mai răspândită dimensiune, 15 inch. Aceste laptopuri cântăresc între 2 și 3 kilograme. Alege această dimensiune de laptop dacă iți dorești un ecran mai mare și dacă nu planifici să călătorești prea des cu el. Aici vei găsi lista completă de laptopuri.

Între 17 și 18 inch: Dacă laptopul tau va sta pe un birou tot timpul, un sistem de 17-18 inch iți va oferi puterea de procesare de care ai nevoie ca să joci cele mai complexe jocuri sau să fii productiv la nivel de workstation. Lista completă o găsești aici.

4. Verifică tastatura și touchpad-ul

Chiar și cele mai impresionante specificații pe care le poate avea un laptop pot deveni de prisos dacă laptopul pe care îl cumperi nu este ergonomic. Dacă ai in plan să lucrezi mult pe laptopul tău, asigură-te ca tastatura oferă răspuns tactil (feedback), distanța necesară la apăsarea tastei (de obicei între 1 și 2 mm) și destul spațiu între taste.

Orientează-te către o tastatură solidă care nu permite tastelor (ex. tasta Space) să aibă joc, un touchpad precis, care să nu permită cursorului sa sară pe ecran și să răspundă de fiecare dată la gesturi multitouch, sau pinch-to-zoom. Dacă îți cauți un laptop de business, ia în considerare cumpărarea unuia cu touchpoint (nub) între tastele G și H, astfel poți naviga pe desktop fără a-ți ridica degetele de pe tastatură.

5. Informează-te despre specificații

Componentele unui laptop, cum ar fi procesorul, hard disk-ul, RAM-ul și placa grafică pot crea confuzie chiar și pentru un pasionat, așa că nu te simți aiurea dacă lista de componente e ca o limbă străină pentru tine.

Acestea sunt componentele la care trebuie să fii atent.

CPU: Procesorul, “creierul” unui computer, are o influență importantă asupra performanței, dar în funcție de ce ai nevoie să faci, chiar și cel mai ieftin model poate fi îndeajuns. Iată ce poți alege.

Intel Core i5: Pretabil pentru un laptop de clasă medie ca și performanță, oferind combinația perfectă între preț și performață. Modelele cu U în coadă (ex: Core i5-7200U) sunt cele mai răspândite. Cele care conțin litera Y în denumire sunt orientate spre autonomie mare a bateriei și oferă cel mai scăzut nivel de performanță, pe când cele cu HQ in coadă, au 4 nuclee fizice. Cea mai recentă generație de procesoare de la Intel (a 7-a), “Kaby Lake”, conține numărul de model care începe cu cifra 7 (ex: Core i5-7300U), în concluzie, orientează-te către un model cât mai nou pentru cea mai buna performanță oferită. Dacă seria începe cu cifra 6 “Sky Lake” (ex: Core i5-6200U) procesorul este cu un an mai vechi, dacă seria începe cu cifra 5 este cu 2 ani mai vechi și așa mai departe.

Intel Core i7: Vârful de gamă în materie de performanță pentru stații de lucru (workstations) sau laptopuri de gaming. Modelele care conțin HQ sau K în coadă consuma mai mulți wați și au 4 nuclee fizice, facilitând productivitatea sau rulajul jocurilor intense. Exista, de asemenea, și modele Core i7 din seria Y care sunt orientate spre un consum redus de energie, dar și performanțe mai reduse. Pentru cele mai bune performanțe, ia în considerare procesoarele care au cifra 7 in coada modelului (ex: Core i7-7820HQ) deoarece fac parte din cea mai noua generație.

Intel Core i3: Performanța este cu puțin mai redusa decât la Core i5 și la fel este și prețul. Îți recomandăm să ridici nivelul la Core i5 dacă ai posibilitate financiară.

AMD din seriile A, FX sau E: Se găsesc pe laptopurile low-cost, procesoarele sunt mai degrabă APU (Accelerated Processing Unit) decât CPU (Central Processing Unit), după cum sunt denumite și de către producător, oferă performanțe decente raportate la preț și pot fi destul de bune pentru navigare pe internet, vizualizare de filme sau aplicații office.

Intel Atom: Se găsesc pe laptopurile ultra low-cost (sub 1000 lei). Atom oferă performanțe reduse, dar o autonomie a bateriei cu mult superioară spre deosebire de Celeron/Pentium.

Intel Pentium / Celeron: Sunt comune în zona de preț până in 1500 lei. Acestea sunt mai rapide decât Atom, dar oferă un management slab al consumului/bateriei. Dacă ai posibilitatea, mai bine plătești ceva în plus pentru un Core i3 sau i5.

Intel Core din seriile M / sau Core i5 / i7 din seriile Y: Au consum redus de energie, de aici rezultă și degajare de căldură foarte puțină, ceea ce le permite să ruleze fără ventilator. Performanța este superioară în comparație cu Celeron, dar sub Core i5 din seria U.

Intel Xeon: Extrem de puternice și scumpe, sunt procesoare pentru stații de lucru mari, dar mobile. Dacă activitatea ta constă în inginerie la nivel profesional, modelare 3D, editare video de înaltă definiție, e posibil sa iți dorești un Xeon, dar vei obține o autonomie mai mare a bateriei pe un laptop mai mic și ușor.

RAM: Unele laptopuri din zona de sub 1000 lei vin echipate cu doar 2 GB memorie RAM, dar ideal este ca un laptop să conțină minimum 4 GB la un device de buget redus sau 8 GB dacă ți-au mai rămas bani pentru upgrade. Pentru majoritatea utilizatorilor, 16 GB este mai mult decât vor avea vreodată nevoie.

Hard disk drive (HDD): Poate mai importantă decât viteza procesorului este performanța dispozitivului de stocare. Dacă îți permite bugetul și nu ai nevoie de o capacitate foarte mare de stocare, cumpără un laptop echipat cu sold state drive (SSD) mai bine decât unul cu HDD, deoarece o să ai o viteză de stocare de cel puțin 5 ori mai mare și un laptop mult mai rapid în ansamblu.
Pe lângă SSD-uri, noul PCIe x4 (cunoscut ca non-volatile memory express sau NVME) oferă de 3 ori viteza unui SSD pe interfață SATA. Unele laptopuri sub 1000 lei pot folosi memorie de tip eMMC care tehnic este de tip SSD, dar cu performante slabe, asemănătoare unui hard disk clasic.

Display: Cu cât ai mai mulți pixeli, cu atât poți include mai mult conținut pe ecran și totodată imaginea va arăta mult mai clară. Majoritatea laptopurilor de buget redus sau mediu sunt echipate cu ecran HD (rezoluție 1366 x 768 pixeli), dar dacă îți permite bugetul, îți recomand să plătești ceva în plus pentru un display full HD 1080p (1920 x 1080 pixeli). Există laptopuri vârf de gamă care au ecrane cu rezoluții 2560 x 1600, 3200 x 1800 sau chiar 4k 3840 x 2160. Acestea toate afișează o imagine foarte clară, dar consumă mai multă energie, reducând viața bateriei.

  • rezoluție HD 1366 x 768 pixeli:  pentru laptopurile mici; ideală pentru navigare pe internet, email și sarcini de bază
  • rezoluție HD+ 1600 x 900 pixeli: pentru vizionare filme la calitate de DVD
  • rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli:  pentru vizionare filme Blu-ray și gaming
  • rezoluție retina display:  prezentă pe laptopurile Apple MacBook
  • rezoluție Quad HD/ HD+ cu 2560 x 1440 pixeli și respectiv 3200 x 1800 pixeli:  ideală pentru a nu pierde detalii importante din joc, editare text, fotografii profesionale, editare grafică, filme
  • Rezoluție 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli: de 4 ori mai fină decât rezoluția Full HD, îți oferă posibilitatea să surprinzi toate detaliile dintr-o fotografie sau dintr-un video, având și un contrast foarte bun

Tipul display-ului:

  • poate să fie IPS sau LED. Display-urile LED cu backlight afișează culori luminoase. Dacă vrei un laptop pentru vizionare de filme împreună cu partenerul, caută un model cu panel IPS, pentru că acesta oferă un unghi de vizibilitate mai mare și nu distorsionează culorile.
  • ecran cu finisaj glossy: pentru culori bogate și negru profund
  • ecran cu finisaj mat: minimizează reflecția, ceea ce îl face să fie perfect pentru utilizare afară, în lumina naturală sau în interior, lângă o fereastră.

Touch Screen: Dacă preferi un laptop clasic cu capac rabatabil în defavoarea unuia 2-în-1, nu vei putea profita la maximum de experiența de touch-screen și în plus, vei avea de o autonomie cu 1-3 ore mai scăzută.  Pe laptop-urile 2-în-1, touchscreen-ul este standard.

Placa video: Dacă nu ești genul să te joci pe laptop, nu creezi obiecte 3D, nu editezi video clipuri de înaltă rezoluție, o placa video integrată (care împarte memoria cu memoria RAM sistemului) este tot ce ai nevoie. Dacă ai una dintre cele trei nevoi de mai sus, o placă video dedicată de la AMD sau nVidia este esențială. La fel ca și la procesoare, plăcile video se împart în cele de buget redus și cele profesionale. NVidia și AMD produc o gamă largă de cip-uri grafice pentru orice buget.

DVD / Blue-Ray disc: Tot mai puține laptopuri vin echipate cu o unitate optică, deoarece tot ce ține de software sau filme se poate găsi online. Dacă chiar ai nevoie sa scrii/citești disc-uri și laptopul nu a venit echipat cu o unitate optică internă, poți alege oricând o unitate externă care se conectează prin USB la laptopul tău și costa sub 100 lei.

6. Autonomia bateriei este un factor important

Dacă ai nevoie de un laptop mare și greoi, pe care îl vei folosi doar la birou în apropierea unei prize, nu ar trebui să îți faci griji în ceea ce privește bateria. Totuși, dacă plănuiești să folosești laptopul și în pat sau pe genunchi, fie acasă sau la muncă, vei avea nevoie de cel puțin 6 ore autonomie, 8 fiind ideal. Din păcate, autonomia trecută pe site-urile producătorilor nu este niciodată cea testată în condiții normale și reale de utilizare, în schimb, partea bună este că poți să te documentezi citind păreri și review-uri din surse obiective.

7. Planifică ce vrei să cumperi în funcție de buget

În prezent, poți găsi un laptop nou sub 900 lei, dar dacă îți crești puțin bugetul, vei putea cumpăra un laptop cu o mult mai bună calitate a materialelor folosite, performanțe mai mari și un display mai bun. Uite cam ce poți găsi în funcție de preț.

Între 600 lei și 1000 lei : Cele mai ieftine notebook-uri sunt fie Chromebook-urile, care rulează pe sistemul de operare orientat către navigare pe internet de la Google,  fie sisteme Windows low-end cu capacitate de stocare minimă și procesoare lente cum ar fi HP Stream 11 și Lenovo Ideapad 100S. Aceste laptopuri sunt ideale pentru copii sau pentru a fi folosite ca un al 2-lea laptop în casă, de rezervă sau pentru back-up.

Intre 1500 lei și 2500 lei: În jurul sumei de 2000 lei poți găsi un laptop cu specificații respectabile: procesor Intel Core i5 sau AMD A8, 4 sau 8 GB de RAM si un hard disc de 500GB. Problema este că în această zonă de prețuri majoritatea laptopurilor nu au SSD, display Full HD sau autonomie foarte mare. Exista totuși câteva excepții cum ar fi Asus VivoBook E403S sau Lenovo ThinkPad 13.

Între 2500 lei și 3500 lei: În momentul în care ai depășit pragul de 2500 lei, începi să vezi mai multe laptopuri cu design premium, de exemplu unele au carcasă metalică. Producătorii adaugă în specificații ecrane de rezoluție înaltă și SSD-uri.

Peste 3500 lei: În această zonă de prețuri se găsesc laptopuri foarte performante, foarte portabile, sau ambele categorii. Display-urile sunt de înaltă calitate, procesoare foarte rapide și plăci video dedicate. Cele mai ușoare dar și cu autonomia cea mai ridicată sunt ultrabook-urile Apple MacBook sau Dell XPS 13, care tind să coste peste 4000 lei. Laptopurile de gaming sau stațiile de lucru din vârful gamei costă de obicei peste 5000 lei și pot urca la 7000 lei sau chiar 10000 lei .

8. Orientează-te spre nevoile tale

Nu cu mulți ani în urmă, prețul de 4000 de lei era considerat un preț bun pentru un laptop mediocru. În prezent, unele modele cu cel mai avansat design, de la Dell XPS 13 pana la HP Spectre, se pot cumpăra cu mai puțini bani. Apple este singura companie care în mod regulat se diferențiază în piață prin faptul ca produsele lor costă cu mult mai mult decât media (prețul de pornire pentru MacBook Pro fiind 7000 lei).

Poți cumpăra un laptop cu Windows 10 chiar și la 900 lei , dar din păcate îl vei putea folosi doar la navigare la un nivel moderat pe internet.  Chromebook-urile, care rulează un set limitat de software in sistemul de operare Chrome OS de la Google, se pot cumpăra ușor cu 1000-2000 lei și se mișcă destul de bine având in vedere ca sunt orientate spre un buget redus. Unele dintre cele noi au chiar și touchscreen și pot rula aplicații Android, ceea ce le oferă multă flexibilitate.

Chiar și gamerii au posibilitatea să cheltuie pe un laptop mai puțin decât te-ai aștepta. La 3500 lei există laptopuri echipate cu performanta placă video de la Nvidia, modelul GeForce 1050, dar dacă ești interesat de realitate virtuală, prețul va crește considerabil.

9. Călătorește fără greutate

Prima întrebare care îmi vine în minte atunci când cineva întreabă “Ce model de laptop să îmi cumpăr?” este aceasta: Câte zile pe săptămână ai nevoie să te deplasezi cu laptopul la tine?

Dacă ești unul dintre cei care călătoresc zilnic sau aproape zilnic cu laptopul în spate, îți dorești un laptop cu display de 13 inch sau chiar mai mic, care cântărește sub 2 kg și are o grosime de 15mm. Noul MacBook Pro de 13 inch atinge toate criteriile de mai sus, în timp ce sisteme ca HP Spectre sau Acer Swift au o grosime mai mica de 10mm.

10. Designul este un factor important

Majoritatea utilizatorilor folosește laptopul pentru navigare pe internet, vizualizare de clipuri de pe Youtube sau Netflix, postează pe rețelele de socializare, trimit e-mail-uri sau folosesc aplicații office. Un laptop de buget redus poate duce la capăt toate aceste task-uri.  Din moment ce laptopurile împart aceleași procesoare, aceleași modele de plăci video, sau alte componente, e de la sine înțeles că vor performa similar in aceleași aplicații.

Asta înseamnă că vei investi în designul care îți place. Aici includem greutatea, grosimea, dimensiunea display-ului layout-ul tastaturii, dimensiunea touchpad-ului, grosimea ramei ecranului, materialele folosite (metal sau plastic) sau culoarea capacului.

Nu este nimic greșit în a face din design factorul decisiv în cumpărarea unui laptop. Un laptop nu este numai o investiție, poate fi și o extensie a personalității utilizatorului. Poți să îl porți cu tine toată ziua pe oriunde, și bineînțeles că vrei dori sa fie ușor de transportat și frumos în același timp. Poate fi considerat un accesoriu ca un ceas sau o pereche de ochelari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.