Cum poți să scapi de laptopul tău vechi?

A venit momentul să scapi de laptopul tău vechi. Ai nevoie de mai multă performanță, de o autonomie mai mare a bateriei sau vrei să profiți de avantajele unui sistem de operare mai nou. Asta nu înseamnă că vei arunca laptopul vechi la gunoi. Oricât de vechi ar fi, tot valorează o sumă de bani sau dacă nu mai e bun de nimic, asigură-te că va fi reciclat. Atenție: Chiar dacă varianta aleasă este să îl dai la un centru de reciclări, trebuie să fii sigur că mai întâi ai șters toate informațiile de pe hard disk. Îți explic mai multe imediat.

Urmează câțiva pași simpli prin care pregătești un laptop înainte de a fi înstrăinat. Fie că folosești Windows sau Mac OS, procesul este ușor de dus la capăt.

Back Up

Serviciile de cloud sunt atât de răspândite în prezent încât procesul de efectuare al unui back-up pe un hard disk fizic nu mai este necesar. Greșit ! Să ai un back-up fizic este întotdeauna o idee bună. Partea bună este că hard-urile pentru back-up au devenit foarte ieftine în ultima vreme, iar majoritatea se folosesc prin simpla conectare la un port USB al laptopului.

Un hard disk extern Seagate de 1 TB (1000 GB) costă puțin peste 200 lei și poate fi cumpărat de aici. Dacă ai nevoie de și mai mult spațiu de stocare, îți propun varianta de 2 TB tot de la Seagate ce se găsește aici. Ambele sunt modele compacte, slim și ușor de conectat la laptop. Tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la un port USB al laptopului tău și să începi sa copiezi fișiere deoarece va fi văzut de către laptop ca un stick sau card de memorie. Înainte să scapi de vechiul laptop, fă un back-up la toate fișierele.

Deloghează-te din toate conturile unde ai fost autentificat

Acesta este pasul pe care majoritatea utilizatorilor îl uită. Fie că este vorba de iTunes, Adobe Creative Suite, Facebook, Mail, multă lume păstrează parolele salvate în sesiunile de login. Asigură-te că dai logout înainte de a renunța la vechiul laptop.

De exemplu, produsele de la Adobe, de obicei permit utilizatorilor să instaleze software-ul pe 2 dispozitive: pentru acasă și la birou. Pentru a dezactiva licența pe un dispozitiv trebuie să deschizi programul și să accesezi  Help > Deactivate > Deactivate Permanently.

iTunes este la fel de simplu. Deschizi aplicația, click pe Account > Deauthorize This Computer.  Rezolvat.

Curăță și restaurează

Ai fi tentat să iei pur și simplu toate fișierele vechi și să le arunci în coșul de gunoi (Recycle Bin). Trebuie să reziști acestei tentații. Metoda corectă este să ștergi conținutul hard-ului. Windows și Mac OS includ softuri utilitare care îți permit să ștergi tot ce conține hard disk-ul și să restaurezi sistemul de operare la setările inițiale.

Cum să resetezi un Mac?

După cum spune și Apple, această operațiune va șterge conținutul hard disk-ului și va reinstala o copie nouă de OS X, așa că este de dorit să ai un back-up al fișierelor tale.

1. Asigură-te că laptopul este conectat la priză și la internet

2. Restartează Mac-ul

3. Apasă Command + R în timp ce laptopul bootează

4. Alege “Reinstall Mac OS X” din meniul ce apare pe ecran.

Cum resetezi un laptop cu sistem de operare Windows 10?

1. Accesează Start > “Settings”

2. Click pe “Update and Security”

3. Click pe “Recovery”

4. În secțiunea “Reset this PC” vei alege “Get started” > “Remove everything” deoarece vrei să ștergi toate informațiile din laptop.

Conform celor de la Microsoft, această operațiune șterge toate fișierele și setările tale. Totuși, dacă vrei să ștergi hard disk-ul la standarde guvernamentale anti-recuperare a datelor, poți folosi aplicațiile Active KillDisk și Softpedia DP Wipe. Ambele sunt gratuite. Pentru Mac, Paragon’s Disk Wiper este gratuit și se încadrează în aceleași standarde înalte.

Vinde

Acum, că laptopul este în starea lui inițială, poți să îl listezi pe OLX. Procedeul este foarte simplu și se poate realiza chiar și exclusiv de pe telefon. Anunțul tău trebuie să conțină un titlu reprezentativ, o descriere a laptopului în care să cuprinzi componentele hardware (procesor, memorie, capacitatea hard-disk-ului, conectivitate, autonomie, etc) și nu în ultimul rând poze cât mai clare.

Reciclează

Dacă laptopul tău este distrus complet sau consideri că suma primită în schimbul lui nu merită efortul,  sau dacă pur și simplu nu vrei să îl vinzi, consideră că ai varianta reciclării.

Conform Agenției de Protecție a Mediului a Statelor Unite ale Americii (US EPA) “reciclând 1 milion de laptopuri, economisim energie electrică cu care s-ar putea alimenta 3500 de case timp de un an”. În plus, produsele electronice aruncate fără a fi reciclate dăunează solului, apei și aerului.

Reține ! Înainte să îl reciclezi, asigură-te că ai șters conținutul hard disk-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.