Cum îți dai seama că e momentul să îți înlocuiești laptopul?

5 semne că laptopul tău este pe moarte. Ce poți să faci ?

Înainte de a lua în vedere opțiunea achiziției unui laptop nou sau a investi într-un upgrade, este de preferat să îți faci ordine în sistem (dezinstalează programe inutile) și să îți cureți sistemul (la propriu) pentru a câștiga performanță. De cele mai multe ori, aplicațiile acumulate în timp scad performanțele laptopului tău. Din această cauză, “revizia” laptopului ar trebui făcută periodic.

Durata medie de utilizare a unui laptop este între 3 și 8 ani.

Perioada maximă de utilizare depinde foarte mult de tipul laptopului, componentele hardware și aplicațiile folosite în acest timp. În timp, realizezi că că sistemul tinde să nu mai fie la fel de rapid cum era la început, că nu îți ajunge spațiul de stocare pentru fișiere sau că laptopul nu mai respectă cerințele minime pentru a instala cele mai noi aplicații. Ai două opțiuni atunci când se întâmplă asta: să îți îmbunătățești componentele sistemului (upgrade) sau să îl înlocuiești cu totul.

Pentru a-ți da seama care este varianta corectă pentru tine, cel mai bine este să faci o comparație de costuri între cele 2 opțiuni. De regulă, cel mai bine este să alegi un upgrade dacă costurile acestuia se ridică la maximum jumătate din costul unui sistem nou. În acest ghid vei afla metode să îți prelungești durata de utilizare a laptopului cu 2-3 ani dacă nu ai bugetul necesar pentru unul nou.

Aici avantajul este de partea computerelor tip desktop la care se pot face mai multe upgrade-uri spre deosebire de un laptop.

Problema este că cu cât înlocuiești mai multe componente, cu atât costul upgrade-ului se apropie de costul unui produs nou. Mai jos sunt câteva componente la care se poate face upgrade, prețurile lor și ușurința cu care se pot înlocui.

Atunci când automobilul tău are o problemă gravă, semnele sunt destul de vizibile. Ai putea auzi sunete suspecte de sub capotă, fum ieșind pe țeava de eșapament sau chiar simți bătaia unui piston fisurat.

În cazul unui laptop, nu este întotdeauna la fel de ușor să îți dai seama. Nu trepidează, nu vibrează și nu scoate fum (dacă ai noroc) atunci când i se apropie sfârșitul. Acest ghid te ajută să identifici simptomele unui computer bolnav și poate să îl și vindece. Uite cum:

1. Bateria nu mai ține curent

Severitate: Aceasta este mai degrabă sfârșitul vieții bateriei, nu a laptopului, dar tot este o bătaie de cap.

Soluția: Simplă: schimbă bateria. Această soluție te va costa, deoarece prețurile variază între 200-400 lei, dar te vei putea bucura în continuare de mobilitate cu laptopul tău. Dacă acest aspect nu contează pentru tine, laptopul va funcționa mult și bine conectat numai la priză. O baterie nouă pentru laptopul tău poți găsi aici.

2. Taste care nu funcționează

Severitate: Chiar și o tastă care nu funcționează îți poate da peste cap activitatea. De obicei, dacă o tastă încetează să funcționeze, este doar o chestiune de timp până ce altele o vor urma. Iar un laptop pe care nu se poate tasta, devine neutilizabil.

Soluția: Caută o tastatură nouă pentru modelul tău de laptop. De cele mai multe ori, tastaturile sunt ușor de înlocuit, dar dacă nu te descurci, vei putea rezolva problema la orice firmă de reparații calculatoare/laptopuri.

Vezi aici oferta de tastaturi noi.

3. Pixeli blocați, umbre sau linii pe display

Severitate: Asta depinde de numărul de pixeli afectați sau de linii, dar îți îngreunează munca și totodată mai poate fi un semn ca display-ul este pe moarte.

Soluția: Caută o firmă de reparații laptopuri și îți vor spune cât te poate costa înlocuirea display-ului. Dacă te costă peste 600-700 lei, probabil va fi mai bine să îți cumperi alt laptop.

4. Acces foarte lent la fișiere, programe care se deschid foarte greu, împreună cu un sunet repetitiv ca un ticăit

Severitate: Problema este serioasă. “Ticăitul morții” este semnul că hard disk-ul tău este în ultimele lui zile sau chiar ore de viață.

Soluția: Copiază urgent datele importante pe un hard disk extern. Începe să cauți un înlocuitor pentru hard disk. Poți folosi un hard disk nou (preț aici), sau mai bine înlocuiește-l cu un SSD (solid-state drive) (preț aici). SSD-urile nu au componente mecanice și vei înlătura pe viitor varianta defectării din cauze mecanice.

5. Supraîncălzire – cauzează oprirea sistemului arunci când nu te aștepți sau blocarea lui

Severitate: Majoră. Căldura excesivă poate cauza defectarea prematură a sistemului sau a unor componente ale acestuia precum și scăderea per total a vieții laptopului.

Soluția: Acesta este probabil rezultatul unui ventilator blocat, mort sau pe moarte. Încearcă să sufli de praf fantele de ventilație ale laptopului folosind un spray cu aer comprimat. Din păcate, dacă ventilatorul în sine este stricat, va trebui reparat/înlocuit. Un spray cu aer comprimat poți găsi aici.

Laptopul tău este cea mai de preț unealtă de lucru, iar problemele pe pe care  le are un laptop sunt asemănătoare cu cele pe care le are o mașină: frustrante, necesită timp pentru rezolvare, costă.

Când este timpul să îl înlocuiești?

În general, dacă costul componentelor pentru upgrade se ridică la mai mult de 50% din costul unui sistem mai nou și mai bun, este mai bine să înlocuiești sistemul cu totul. Desigur, înlocuirea unui laptop cu altul nou ridică întrebarea ce vei face cu sistemul vechi ? În articolul “Cum să scapi de laptop-ul tău vechi” am inclus câteva idei care îți pot fi de folos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.