Antifurt pentru laptop: Ai nevoie de așa ceva ?

Fie că folosești un laptop pentru a conduce o afacere, scrii lucrări în camera de cămin sau scrii conținut pentru noul tău roman în cafeneaua ta preferată, există riscul ca laptopul tău să fie furat. Poți cumpăra un soft care șterge toate datele din laptop de la distanță, cum este LoJack,  care va  înlătura toate datele de pe hard disc în momentul în care hoțul se conectează la internet. Totuși, cea mai bună metodă pentru a opri un hoț în fapt este legarea fizică a laptopului de un obiect fix, cum ar fi biroul tău.

Acțiunea în sine de a lega laptopul de birou sună ca o măsură extremă, dar costul pierderii dispozitivului împreună cu datele de pe el poate fi destul de mare.

Acestea sunt cele 5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să cumperi o soluție antifurt pentru laptop:

1. Când îl vei folosi?

Dacă pleci cu laptopul de acasă foarte rar, iar casa are un grad de securitate ridicat, poate ar fi mai bine să nu te complici cu un antifurt pentru laptop. Pe de altă parte, dacă laptopul tău stă într-o locație unde au acces la el mai mulți oameni, te vei putea bucura de beneficiile unui antifurt.

De regulă, orice loc în care oamenii se întâlnesc poate reprezenta un pericol, dar cele mai mari riscuri le reprezintă școlile și mediile business. Conform Kensington, un lider în producerea soluțiilor antifurt pentru laptopuri și PC-uri, 40% din laptopurile furate dispar din birouri private. Rob Humphrey, director la divizia de securitate Kensington, relatează că un alt punct de atracție pentru hoți îl reprezintă camerele de cămin, deoarece ușile sunt descuiate în permanență și este un flux mare de oameni care intră și ies din clădire.

2. Ce tip de informații stochezi în laptop?

Dacă nu ai informații importante pentru firmă sau pentru tine, e posibil să nu ai nevoie de un antifurt pentru laptop prea curând. Atât timp cât laptopul nu stochează datele în cloud (spre exemplu cum se întâmplă în cazul Chromebook) sau este folosit de un copil de 5 ani, există șansele ca acel dispozitiv să stocheze date importante sau informații personale de valoare pe care hoțul le poate folosi împotriva ta.

Indiferent dacă lucrezi pentru o companie sau individual, costul pe care îl are lipsa dispozitivului cu care îți desfășori munca este mult mai mare decât valoarea dispozitivului în sine. Mulți hackeri atacă laptopuri ce provin din corporații pentru a putea fura proprietate intelectuală cum ar fi rapoarte ale companiei și date ale clienților. Conform unui raport din 2014 al companiei de securitate în cloud, Bitglass, 68% dintre breșele de securitate rezultă de pe dispozitive furate sau pierdute, nu din atacuri prin rețea.

Din cauză că tot mai multe companii adoptă politica “bring your own device” (BYOD) – adică angajatul poate folosi laptopul personal pentru a accesa date ce țin de activitatea desfășurată la job, laptopul unui angajat sau contractor poate fi sursa unei breșe de securitate. În momentul în care câteva laptopuri aparținând Coca-Cola au fost furate în anul 2013, hoții de identitate au avut acces la informații despre 74000 angajați și contractori.

Din motive de securitate a datelor, companiile ar trebui să ofere angajaților sisteme de antifurt a dispozitivelor pe care aceștia le folosesc la birou sau acasă. Unele companii pun la dispoziție spații de depozitare în care angajații își pot stoca echipamentele în afara programului de muncă, dar asta nu înseamnă că acestea sunt în siguranță în timpul celor 8-9 ore de muncă zilnică. În plus, se pierde timp pentru a deconecta și reconecta echipamentele de fiecare dată când este nevoie de acestea.

3. Ai un punct bun de ancorare acolo unde îți desfășori activitatea?

Fără un loc bun de a ancora laptopul, cum este un birou sau un separeu, chiar și cel mai performant sistem de securitate este inutil. Majoritatea birourilor profesionale au prevăzute fante prin care se poate trece un cablu de securizare. Dacă mobila ta nu are prevăzut acest orificiu, un dispozitiv de ancorare se poate atașa de una dintre suprafețele biroului. Această ancoră de securizare poate fi lipită sau prinsă în șuruburi și poate fi cumpărată de aici având un preț de până în 70 lei.

Laptopul este bine să fie atașat de ceva mare și stabil. Cu toate că este posibil ca un hoț cu destulă determinare să taie cablul de securizare sau să forțeze atât de tare antifurtul încât să rupă o bucată din laptop, majoritatea hoților caută să sustragă un obiect foarte repede și simplu, fără a face foarte mult zgomot cu tăierea cablului sau a petrece foarte mult timp spărgând siguranța.

Pe YouTube există o filmare reală a unei camere de supraveghere în care un hoț sparge ușa din spate pentru a intra într-un restaurant din Chicago. Hoțul încearcă timp de 10 secunde să sustragă un iPad prin smucire și în final renunță întrucât acesta era asigurat cu un cablu. Conform Kensington, cablul de securizare din video este unul de tip ClickSafe, foarte rapid de montat.

Un alt exemplu cu o tentativă de furt mai jos :

4. Ce tip de securizare are laptopul tău?

Majoritatea laptopurilor conțin un slot de securizare inclus în șasiul lor. Cablurile de securizare se conectează la această deschidere, făcând acțiunea hoților mult mai grea sau chiar imposibilă. În industria laptopurilor există 3 tipuri de asemenea sloturi, astfel trebuie să cumperi un cablu de securizare care să se potrivească.

Cea mai mare parte a laptopurilor folosesc slotul de securitate Kensington, un standard vechi de 22 ani, ceva de neîntâlnit în industria atât de evoluată precum cea a laptopurilor. De fapt, acest slot este atât de comun și des întâlnit încât producătorii uneori se referă la acesta ca un slot de securizare, fără să mai menționeze numele Kensington. Laptopurile mai noi, foarte subțiri, cum sunt Lenovo Ideapad 310S/510S, sau tableta ThinkPad X1  folosesc noul mini-slot de securitate pentru a economisi spațiu.

Totuși, câteva modele de laptop Dell, inclusiv Latitude 14 7000, Precision M3800 și toată gama XPS folosesc un tip diferit de slot de securitate care este produs de Noble Locks, o companie specializată în securitatea fizică a computerelor. Apple nu folosește sloturi de securizare pe laptopuri, dar au apărut un număr mare de accesorii aftermarket care se pot atașa de suporții de cauciuc ai laptopurilor sau se lipesc de capacul display-ului.

three types of laptop locks
Cele 3 tipuri de sloturi de securizare pe care le poate avea un laptop

Dacă nu ai un laptop Dell și totuși acesta conține un slot de securizare, cele mai mari șanse sunt ca acesta să fie unul de tip Kensington. Totuși, dacă folosești un laptop foarte subțire, în special un Lenovo, acesta va avea noul mini-slot de securizare. Încuietorile pentru mini-slot sunt compatibile cu sloturile clasice, dar încuietorile clasice nu vor funcționa în sloturile mini. Pentru a fi sigur ce trebuie să folosești, verifică manualul de instrucțiuni sau site-ul producătorului laptopului tău.

5. Care este tipul de încuietoare de care ai nevoie?

Dacă laptopul tău are un slot de securitate Kensington, cum au marea majoritate a laptopurilor, îți vei putea alege dintre un număr mare de încuietori. Kensington comercializează zeci de modele de încuietori compatibile cu sloturile companiei, pornind de la unele mai simple cu cifru până la cele cu coduri de securitate sau chei speciale dedicate.

Departamentele de IT din companii preferă încuietorile cu cheie dedicată, astfel administratorii IT pot bloca sau debloca fiecare unitate în parte.

Există și alte companii care produc cabluri de securizare compatibile cu slotul Kensington, cum ar fi Targus , Belkin, Media-tech, Logilink, TnB, totuși acestea nu sunt disponibile și în varianta compatibilă pentru mini-slot. Vezi oferte aici.

Replicatorul de porturi sau stația de andocare (docking station-ul) poate de asemenea să împiedice deplasarea laptopului din locul unde e instalat. Sistemul de securizare se poate lega direct la slotul Kensington din docking, iar laptopul rămâne fixat in acesta din urmă. Lenovo comercializează o serie de modele de docking-uri ThinkPad, incluzând Ultra Dock, care are sisteme de blocare ce împiedică extragerea laptopului din acestea. Vezi oferta aici.

Concluzii

Chiar dacă deții un ultrabook nou-nouț de 6000 lei sau un Chromebook de 1000 lei, probabil vei avea nevoie să îl protejezi deoarece acesta poate conține informații personale importante. În cazul în care laptopul tău stă într-un birou, la școală sau într-o cafenea, ar trebui să îl securizezi fizic dacă ai de gând să îl lași nesupravegheat chiar și pentru câteva momente. Sistemele de securizare oferă o soluție ieftină, accesibilă și eficientă pentru protecția împotriva hoților deopotrivă hardware, dar și software, reprezentată de informațiile personale de preț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.