5 motive să nu cumperi un laptop cu touchscreen

În continuare îți prezint o listă cu 5 motive pentru care ar trebui să ocolești un laptop cu touch-screen.

Atunci când folosești un smartphone toată ziua, te gândești ca ar fi bine ca orice ecran să răspundă la atingere. Touchscreen-urile sunt necesare pe telefoane mobile, tablete și device-uri hibride 2-în-1 care transformă notebook-urile în tablete. Ecranul tactil este de ajutor pe orice ecran, chiar și pe un all in one pc pe care îl ai in camera ta. Cu toate astea, indiferent cât de mult vor producătorii să îți vândă un laptop tradițional cu ecran tactil, cumpărarea unuia e o idee foarte proastă.

În general, costă mai mult

În timp ce unele laptopuri sunt produse numai cu ecran tactil, alți producători oferă touch-ul drept o opțiune, destul de scumpă de altfel, atunci când îți configurezi sistemul. Spre exemplu, un laptop Lenovo T460s cu touchscreen costă mai mult cu 300 lei decât un model cu ecran standard, iar Dell cere 1400 lei în plus pentru un XPS 13 cu touch, un avantaj fiind și rezoluția în plus care este mai mare decât la modelul standard (3200 x 1800 în loc de 1920 x 1080).

Chiar și dacă prețul nu ar fi o problemă, sau găsești un laptop care este disponibil doar în varianta cu touch, ar trebui evitat.

Au autonomie slabă

Indiferent dacă folosești touch-screen-ul sau nu, digitizer-ul (senzorul tactil) este pornit tot timpul, iar asta înseamnă un consum mai mare de energie, ceea ce rezultă într-o scădere a autonomiei bateriei cu 15-25 la sută. Spre exemplu, s-a efectuat un test pe 2 laptopuri ThinkPad T460 configurate identic, în care laptopul non-touchscreen a avut o autonomie de 17 ore, iar cel cu ecran tactil a avut o autonomie de 13 ore și 12 minute, de aici rezultă un procent de 22 la sută diferență.

Testul efectuat pe un HP EliteBook Folio G1, a arătat că și aici autonomia este afectată drastic, modelul cu ecran standard având 7 ore și 22 minute autonomie, pe când cel cu ecran tactil dupa 4 ore și 35 de minute s-a oprit (35% diferență). Trebuie totuși menționat faptul că modelul cu touch dispune de o rezoluție 4K spre deosebire de full-hd pe cel standard.

Din păcate, nu poți face nimic ca să ajuți la creșterea autonomiei după ce ai cumpărat laptopul. Chiar dacă dezactivezi funcția touch din device manager, rezultatele ies aproape identice la autonomie, dar ceva mai slabe la laptopul cu touch-ul dezactivat. Chiar dacă este oprit, digitizer-ul continuă să consume energie chiar dacă nu răspunde la atingere.

Un laptop cu ecran tactil este în general mai gros și mai greu

Dacă faci greșeala să alegi un laptop cu touchscreen, trebuie să ai în vedere faptul că vei căra la propriu povara faptei tale peste tot unde călătorești cu el. Adăugarea funcției touch pe laptop face ca produsul final să aibă o creștere în greutate intre 100 si 200 grame. De exemplu, EliteBook Folio G1 fără touch cântărește doar 0.97 kg, pe când modelul cu ecran tactil cântărește 1.025 kg. Diferența între versiunile touch și non-touch ale lui Dell XPS 13 se simte de altfel, 1.22 kg versus 1.31 kg.

Mai multă mișcare a mâinii

Atunci când atingi ecranul unui telefon sau a unei tablete, în mod normal le aduci mai aproape de față. Problema este că la un laptop cu touchscreen, activitatea dintre touch și tastatură impune ridicarea și mișcarea mâinii de pe taste spre ecran și înapoi, fapt ce poate fi considerat ciudat.

Unghiuri de vizualizare slabe și multa reflexie

Un laptop cu touchscreen constituie oglinda perfectă. Majoritatea ecranelor tactile sunt produse dintr-un material lucios, care limitează unghiurile de vizualizare și afișează orice reflexie.

Există totuși câteva laptopuri cu touchscreen anti-reflexiv, cum este Lenovo ThinkPad T460s, dar majoritatea sunt extrem de lucioase.

Concluzii

Atunci când poți transforma un hibrid 2-în-1 într-o tabletă, ai nevoie de un ecran tactil. Din păcate, pe un laptop cu ecran tactil plătești mai mult și obții mai puțin – mai puțină autonomie, mai puțină portabilitate, practic produsul este mai puțin utilizabil. Din păcate, producătorii de laptopuri continuă să comercializeze produse cu ecrane tactile deoarece continuă să se bazeze pe faptul că această funcție neutilizabilă ii va ajuta să vândă în continuare produse. Poate, în viitor, diferențele între autonomie, unghiuri de vizualizare și greutate între laptopurile cu touch sau non-touch vor fi atât de mici încât nimeni nu își va da seama. Momentan, este o mare diferență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.