14 idei pentru a face un laptop mai rapid

Laptopul tău a devenit lent? Aplicațiile se deschid greu? Dacă laptopul rulează încet, toată activitatea ta va deveni mai înceată. Poate că laptopul tău este lent, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl înlocuiești. În timpul utilizării, laptopul colectează o cantitate enormă de fișiere și programe în exces. Componentele acestuia se învechesc, iar update-urile de soft vor deveni obligatorii. Din fericire, există multe moduri de a crește performanțele unui laptop și de a-l face să meargă mai bine ca în prima zi.

Înainte de a porni în căutarea unui laptop nou, îți prezint câteva idei care ar putea să te ajute. Vei avea nevoie de puțin timp, o șurubelniță și câteva modificări de soft pentru ca laptopul tău să funcționeze cel puțin la fel ca atunci când era nou. Urmează cei 14 pași care te vor ajuta să crești viteza laptopului tău și totodată productivitatea ta.

1. Adaugă un SSD

Înlocuirea harddisk-ului (HDD) cu un solid-state drive (SSD) este modificarea care are cel mai mare impact asupra performanțelor laptopului. Orice operațiune devine mai rapidă, de la încărcarea windows-ului la oprire, iar lansarea aplicațiilor se va face într-o clipă comparativ cu un hard disk normal. În prezent, tot mai multe laptopuri vin echipate cu SSD, dar hard disk-ul este încă foarte popular. Dacă laptopul tău este echipat cu un HDD standard (SATA), îl poți înlocui foarte ușor cu un SSD pentru a avea o creștere imensă de viteză la un preț rezonabil. Un SSD bun cu capacitate de 240 GB, care poate fi destul de cuprinzător pentru majoritatea utilizatorilor, costă în jur de 350-400 lei, iar unul de 120 GB te va costa 250-300 lei.

Ce îți recomand:

  • SSD 120 GB Kingston, poate fi cumpărat de aici.
  • SSD 240 GB Kingston, poate fi cumpărat de aici.

2. Crește capacitatea memoriei RAM

Pentru o utilizare fluentă de zi cu zi și ca să ai și viitorul asigurat, o să ai nevoie de cel puțin 8 GB memorie RAM. În prezent, cel mai bine este să cumperi un laptop care are deja instalată o memorie de cel puțin 8 GB, deoarece tot mai mulți producători integrează cipul de memorie în placa de bază, făcând practic imposibil upgrade-ul. Din fericire, există laptopuri care permit accesul și upgrade-ul memoriei RAM, care este destul de ieftin de altfel.  Dacă ai 4 GB și vrei sa adaugi încă 4 GB ca să ai un total de 8 GB, te va costa aproximativ 120 lei. 16 GB este deja foarte mult pentru marea majoritate a posesorilor de laptop.

Ce îți recomand:

  • Memorie RAM Kingston 4 GB DDR4, poate fi cumpărată de aici.
  • Memorie RAM Kingston 4 GB DDR3, poate fi cumpărată de aici.

Atenție! Va trebui să alegi modelul de memorie compatibil cu laptopul tau. DDR3 nu se va potrivi dacă ai nevoie de  DDR4 sau invers. Consultă specificațiile laptopului înainte sau citește modelul de memorie montat deja pe placa de bază și cumpără unul identic.

3. Filtrează ce programe rulează la pornirea Windows-ului (Startup)

Orice aplicație care rulează în paralel cu sistemul de operare are impact asupra vitezei de pornire și apoi rulare a laptopului. Cu siguranță, pe orice laptop exista aplicații pe care nu le folosești deloc, iar resursele ar trebui direcționate către aplicațiile pe care le folosești frecvent. Din fericire, este simplu să dezactivezi rularea acestor aplicații.

În Windows 10, accesează la Task Manager > Startup pentru a vedea lista de programe care rulează la pornirea computerului. Dezactivează ceea ce nu ai nevoie să ruleze.

Pe MacBook, trebuie să accesezi System Preferences > Users & Groups > Login Items pentru a alege care programe să pornească la pornirea computerului.

4. Dezinstalează aplicațiile pe care nu le folosești

Programele pe care nu le folosești ocupă spațiu de stocare pe hard disk și pot să consume resurse de la procesor. Ștergerea acestor aplicații eliberează spațiu și cresc puterea de procesare a computerului. Trebuie să fii atent să nu ștergi fișiere de care ai mai putea avea nevoie.

5. Scanează regulat computerul pentru Malware

Unul dintre motivele pentru care laptopul tau rulează greu poate fi o aplicație pe care nu ai instalat-o intenționat (software malițios). Rulează periodic un antivirus sau anti-malware pentru a scana conținutul hardului și a preveni apariția unor astfel de aplicații pe laptopul tău. Dacă ești atent, poți elimina din timp aplicații care consumă resursele laptopului tău sau îl umplu de fișiere inutile. Îți recomand Nod32 Antivirus care poate fi cumpărat aici.

6. Dezactivează animațiile (efectele grafice) din Windows

Efectele de animație din sistemul de operare arată interesant, dar consumă resurse care ar putea fi folosite pentru altceva.

În Windows:
Caută “View advanced system settings.”
Alege “Settings” în “Performance”.
Alege “Adjust for best performance,” care va dezactiva numeroase efecte speciale și animații.

În MAC OS X:
Trebuie să accesezi “System Preferences” > “Dock”.
Bifează căsuțele ca să oprești animațiile la pornirea aplicațiilor.

7. Fluidizează procesul de oprire al Windows-ului (Shutdown)

În momentul în care îți oprești laptopul, de multe ori trebuie să aștepți până când computerul închide toate programele utilizate și pe care nu le-ai închis tu deja. Windows îți oferă posibilitatea să le închizi forțat, dar este posibil ca anumite informații să se piardă la închiderea forțată. Așadar, salvează orice document, închide toate programele pe care le-ai folosit și apoi închide laptopul.

8. Dezactivează afișarea căutărilor online în Explorer

În Windows 10, în momentul în care cauți ceva, Cortana îți afișează rezultate din fișierele locale prezente pe hard disk dar și rezultate de pe web. Acest proces durează și îți poate afecta performanțele deoarece laptopul trebuie să descarce rezultatele de pe internet.  Partea bună este că Windows te lasă să dezactivezi căutările online și îți va afișa doar rezultate din fișiere locale.

9. Cum să faci mai rapidă deschiderea folderului de Downloads

Deschiderea File Explorer, una dintre cele mai folosite locații din Windows, în unele cazuri poate dura prea mult dacă folderul Downloads (unde se descarcă toate fișierele în mod normal) este foarte încărcat. Dacă simbolul “Loading” apare de fiecare dată când accesezi File Explorer, înseamnă că este momentul să îl optimizezi.

Deschide “File Explorer”. Poți accesa direct prin combinația de taste Windows + E
Click dreapta pe scurtătura “Downloads” > “Properties” > “Customize”
Selectează “General items” din lista “Optimize this folder for:”.

10. Păstrează-ți laptopul curat

În timpul utilizării, toate laptopurile colectează praf în interior, deoarece praful este absorbit împreună cu aerul folosit la răcire. În momentul în care laptopul devine foarte murdar, se va încinge, fapt care afectează performanța. Un recipient cu aer comprimat (spray) te va ajuta să îl cureți periodic și să îl păstrezi în condiții optime de utilizare. Folosește spray-ul în zonele de ventilație pentru a sufla praful depus și pentru a face procesorul și placa video să “respire” din nou bine.

Ce Îți recomand: Spray cu aer comprimat 400ml care poate fi cumpărat de aici.

11. Schimbă browserul de internet

Unele browsere sunt mai rapide decât altele. Google Chrome va consuma foarte multă memorie ram dacă ești un utilizator înrăit, care folosește multe tab-uri deschise. Microsoft Edge (varianta îmbunătățită a lui  Internet Explorer) nu are atâtea opțiuni, dar are beneficiul de a fi mai simplist și totodată mai rapid. Firefox este de asemenea mai lent decât Edge. Pe MAC vei folosi Safari.

12. Update-ul de drivere ajută la performanță

Utilizarea unui driver mai recent poate aduce un plus de performanță componentelor din laptop și poate ajuta la rezolvarea unor probleme ce au apărut în timp. În general, o versiune mai nouă este mai optimizată. Verifică întotdeauna versiuni noi de drivere pe site-ul oficial al producătorului laptopului tău.

13. Ocolește programele-minune de “creștere” a vitezei laptopului

Probabil cu toții am văzut bannerele care apar pe anumite website-uri care pur și simplu te roagă să dai click pentru a instala un anumit software care îți va crește performanțele computerului ca prin minune. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, acestea se întâmplă să facă tocmai opusul, deoarece rulează tot timpul în paralel cu sistemul de operare, ba chiar sunt enervante deoarece în variantele free, îți umplu calculatorul de reclame pentru a cumpăra varianta cu bani a softului, sau în cel mai rău caz, conțin malware.

14. Optimizează setările din BIOS (pentru avansați)

Atenție, acest pas este pentru avansați, modificarea incorectă sau la întâmplare a setărilor din BIOS poate cauza probleme (anumite funcții ale laptopului pot fi dezactivate sau acesta poate chiar să nu mai booteze in Windows).
Am poziționat acest pas pe ultimul loc nu pentru ca ar fi mai puțin important, ci pentru că riscul să dereglezi ceva este mare dacă nu te-ai mai “jucat” niciodată cu setările.  Pe scurt, activezi opțiunea de overclocking (dacă este disponibilă la modelul tău de procesor – seriile K), te asiguri că hyper-threading-ul procesorului este activat, că ai activate toate nucleele (all cores) procesorului, că ai activată opțiunea Fast Boot, că în ordinea dispozitivelor pentru boot primul este HDD-ul sau SSD-ul (pentru a nu mai fi nevoie să identifice înainte de boot dacă este introdus un stick bootabil sau network boot activ), etc.
Am acordat o atenție sporită acestui ultim pas într-o postare separată, pe care o poți găsi în curând aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.